Farkas Csaba

Informatikai ismeretek a 6. évfolyam részére
(Második kiadás, EMMI kerettanterv)

A könyvet az Oktatási Hivatal az EMMI kerettantervek szerint TKV/5556-13/2013 engedélyszámmal 2018. augusztus 31-ig tankönyvvé nyilvánította.

Az "Informatikai ismeretek a 6. évfolyam részére" c. tankönyvünk megfelel az 51/2012 (XII.21) EMMI rendelet 2. mellékletében szereplő 2.3.2 és 5. mellékletében szereplő 5.3.6 emelt óraszámú EMMI kerettanterveknek.

A könyv az EMMI kerettantervek bevezetésével egy időben jóváhagyott Informatikai ismeretek az 5. évfolyam részére c. tankönyvünk folytatása. A két könyv együtt fedi le az emelt óraszámú EMMI kerettantervek által az 5-6. évfolyamon előírt tananyagot.

A hatodik évfolyamon az alkalmazói ismeretek felé nyitunk: részletesebben megismerkedünk a fájlkezeléssel, az internet használatával valamint a szövegszerkesztés és a prezentációkészítés alapjaival. Természetesen fontos szerepet kapnak az információs társadalom kihívásai: az informatikai biztonság, a netikett, az internetfüggőség, illetve a könyvtárismeretek c. témakörben a források szabályos felhasználása

A könyv készítése során a szöveges megfogalmazásokban szoftverfüggetlenségre törekedtünk, a konkrét megvalósítások az egyes rendszerekben az ábrákhoz kapcsolódnak. Az ábrák párhuzamosan többféle, jelenleg és várhatóan a következő években az iskolákban megjelenő szoftverek felhasználásával mutatják be az adott témákat. Így az operációs rendszer fejezet illeszkedik mind a Windows XP-hez, mind a Windows 7-hez, a szövegszerkesztés fejezet pedig egyaránt használható a Word 2003 menüs vagy a Word 2010 szalagos felülete esetén.

A fejezetek általában egy (ritkábban két) oldalpárt tesznek ki, és egy-egy tanítási óra anyagát fedik le. Az elrendezés lehetővé teszi, hogy a tanuló vizuálisan egyben lássa az adott ismeretanyagot. Többszintű jelölésrendszere kiemeli a fontosabb fogalmakat és összefüggéseket, ezzel is segítve a ma már általában keveset olvasó gyerekeket a lényeges tudnivalók felismerésében.

A könyv fejezetei:
      Ismétlés, kiegészítés
      Az operációs rendszer. Fájlkezelés
      Az internet használata
      Szövegszerkesztés
      Prezentációkészítés
      Könyvtárismeret
      Kislexikon




Részletek a könyvből:


Dokumentumok és segédanyagok pedagógusok részére:


A tankönyv mérete: B/5, terjedelme 92 oldal
(színes, kartonált, ragasztott)
Iskolai ár: 980 Ft (áfával)
Bolti ár: 1.260 Ft (áfával)
Raktári szám: JO-0116
ISBN: 978-615-5012-23-5